Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

..κι ένα σχόλιο για τις φετινές Βιολογίες των πανελληνίων


Από τα απλά, λιτά και ..λίγα θέματα της Βιολογίας Γενικής όπου οι προετοιμασμένοι υποψήφιοι έκαναν περίπατο, έπαιρναν το εκατοστάρι τους και πήγαιναν στο σπίτι, στα πολλά και ιδιαίτερα θέματα της Βιολογίας Κατεύθυνσης σήμερα.

Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, μάθημα που μπορούν να επιλέξουν υποψήφιοι από όλες τις κατευθύνσεις, δόθηκαν θέματα εύκολα, τι κι αν είχαν δυο "ασκήσεις" (θέμα Γ και θέμα Δ) ήταν από αυτές που κάθε καθηγητής που σέβεται τον εαυτό του και τους μαθητές του τα διδάσκει στο πρώτο "πέρασμα" της ύλης και τα εμπλουτίζει στην επανάληψη με ιδιαίτερα ερωτήματα κρίσεως. Τέτοια ιδιαίτερα ερωτήματα κρίσεως φέτος δεν είχαμε κι έτσι όλοι - μέτρια ή άριστα διαβασμένοι- μπορούσαν να γράψουν πολύ μεγάλο βαθμό..

Στη Βιολογία Κατεύθυνσης, μάθημα που απευθύνεται στους υποψήφιους της Θετικής Κατεύθυνσης, δόθηκαν θέματα καλοδιατυπωμένα και επομένως σαφή ως προς το τι ήθελαν για απάντηση. Το θέμα Β1 χαρακτηρίζεται ως πρωτότυπο, καθώς δεν συνηθίζεται τέτοια μορφή ερωτήσεων στο ημερήσιο λύκειο (ζητούσαν από τους μαθητές να βάλουν στη σειρά δοσμένα ανακατεμένα βήματα για μια διαδικασία), ενώ τα Β2- Β5 ήταν πολύ μικρές ερωτήσεις ανάπτυξης (προσωπικά τους συγχαίρω που δεν αναλώθηκαν σε θέματα που απαιτούν "παπαγαλία" από το κείμενο του σχολικού βιβλίου). Το θέμα Γ συνδύαζε αρκετά εύστοχα το 5ο κεφάλαιο (συνήθης ύποπτος για ασκήσεις) με το 4ο κεφάλαιο, αλλά και με το 6ο (στο Γ5 ερώτημα). Το 6ο κεφάλαιο είχε την τιμητική του και στο Δ θέμα (ερώτημα Δ4). Αν και το θέμα Δ (τελευταίο άρα και δυσκολότερο) βασίστηκε στο 2ο κεφάλαιο (ο έτερος συνήθης ύποπτος για ασκήσεις), φαίνεται να δυσκόλεψε το ερώτημα Δ4 που αφορούσε μετάλλαξη. Δε δυσκολεύτηκαν μόνο οι υποψήφιοι, αλλά και συνάδελφοι που έσπευσαν να δημοσιεύσουν λανθασμένη απάντηση... Θεωρώ ότι η εκφώνηση ήταν σαφής, άρα χρειαζόταν ψυχραιμία από τον υποψήφιο ώστε να κατανοήσει σωστά το δεδομένο (η μισή λύση ήταν και πάλι στην εκφώνηση). Οι βαθμοί στη Βιολογία κατεύθυνσης θεωρώ ότι θα κυμανθούν υψηλά και φέτος για τους προετοιμασμένους υποψήφιους, αλλά βαθμούς πάνω από 94 δε θα δούμε πάρα πολλούς...

Επιτυχία στους υποψήφιους και καλά αποτελέσματα!!

Κατερίνα Δημητράκη, βιολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου